Zašto su dobre sjemenke grožđa?

Sigurno već znate da je grožđe eliksir mladosti, voće koje krepi organizam i razgaljuje dušu. Ali da li ste znali da su njegove semenke prava riznica antioksidanasa, izuzetno efikasnih u očuvanju zdravlja?

Ekstrakt u obliku tableta ili kapsula prodaje se kao dijetetski dodatak dopuni ishrane. Unosi se tako što se sadržaj kapsule sipa u čašu od 2 dl vode, promeša i popije. Dnevna doza je 1 do 2 kapsule i ne sme se prekoračiti! Iako kontraindikiacije nisu uočene ni nakon duže upotrebe, nije preporučljiv za osobe osetljive na neki od sastojaka ekstrakta, za malu decu, trudnice i dojilje.

Ekstrakt od semenki je 20 puta jači antioksidans od vitamina C i čak 50 puta moćniji od vitamina E.Istraživanja su pokazala da sadrži koncentrovana lekovita jedinjenja ovog voća, koja postižu bolje zaštitno dejstvo na ćelije nego kombinovani unos vitamina E i C.

Ekstrakt semenki grožđa širi krvne sudove, jača kapilare, sprečava infarkt srca, smanjuje rizik od proširenja vena i nastanka aterosklerotskih plakova, odnosno taloženje masti na zidovima krvnih sudova. Smanjuje i rizik od oštećenja očnog tkiva, kao i mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte u starosti. Ima i laksativno dejstvo pa se preporučuje kod dužih opstipacija, odnosno zatvora.

Ekstrakt znatno pomaže osobama izloženim stresu i teškim fizičkim naporima pri radu ili bavljenju sportom. Ovaj eliksir zdravlja preporučuje se i deci izloženoj fizičkim naporima ili ako se oporavljaju od bolesti. Istraživanja su pokazala da sastojci proantocijanadini štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu da izazovu pojedini lekovi, duvan ili hemioterapija. Ostali sastojci semena grožđa sprečavaju aktivnost enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture. Zapravo, njihovim posredstvom usporavaju se procesi starenja i razgradnje tkiva. O tome govori i primer nemačkog istraživanja kojim su obuhvaćeni pacijenti sa hroničnom venskom insuficijencijom, odnosno poremećajem venskog krvotoka, bolešću današnjice tipične za razvijena društva koja mnogo sede i stoje, a malo se kreću. Posle šest nedelja uzimanja ekstrakta kao terapije, ustanovljeno je da je smanjena natečenost nogu i bolovi obolelih, kao i njihov subjektivan osećaj “teških nogu”.

Mada izuzetno delotvoran, ekstrakt nije preporučljiv za dijabetičare, kao uostalom ni grožđe zbog velike koncentracije šećera.

Visoku vrednost ima i ulje od semenki. Blagotvorno deluje na krvne sudove, zbog čega se smatra lekovitim. Smanjuje mogućnost slepljivanja krvnih pločica, sprečava nastanak povišenog krvnog pritiska, povećava dobar, a smanjuje loš holesterol. Sadrži zavidne količine vitamina E i omega-6 kiselina. Pošto ima savršen ukus i miris, nutricionisti ga preporučuju za razne salate, prelive i kuvana jela.

Osim u kulinarstvu, ulje od semenki grožđa se preporučuje i za masiranje. Dokazano je da usporava starenje kože, poseduje regenerativne osobine, a ublažava i pojavu strija.

Komentari

Povezani članci