Zašto ne treba večerati posle 19 sati

Stručnjaci kažu da ne treba jesti posle 19 časova i objašnjavaju zašto kasna večera može biti opasna po zdravlje.

Kardiolozi savetuju da odrasle osobe ne bi trebalo da jedu posle 19 časova, ili bar dva sata pre spavanja.

Rezultati sprovedene studije, u kojoj je učestvovalo 720 ljudi, prosečne starosti od 53 godine koji imaju visok pritisak, pokazali su da je onima koji su jeli dva sata pre spavanja pritisak ostao visok.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome to što hrana dovodi do naleta hormona stresa u trenucima kada bi telo trebalo da počne da se opušta.

Ljudi koji imaju visok pritisak više su izloženi srčanim bolestima, a ako im se pritisak ne spusti tokom noći (kako normalno funkcioniše ljudski organizam), rizik se povećava. Oni koji pritom imaju naviku da jedu kasno, tri puta više su izloženi riziku, navode istraživači.

Doktorka Ebru Ozpelit, koja se bavila ovim istraživanjem kaže: “Kasni obroci podižu pritisak, koji bi trebalo da se spusti za 10 odsto tokom spavanja.“

Ona savetuje da bi i oni koji nemaju problema sa pritiskom trebalo da budu pažljivi jer, kako kaže, način na koji jedemo je isto tako važan kao i hrana koju jedemo.

“Doručak i ručak su važni, ali večera ne sme da bude u vremenu nakon 19 časova“, savetuje doktorka.

Prethodna istraživanja su pokazala da rana večera smanjuje rizik od raka dojki, niskog šećera u krvi i pomaže u sagorevanju kalorija.

Stručnjaci misle da je razlog tome to što je ljudski organizam navikao na više aktivnosti tokom dana, a na spavanje tokom noći, tako da mu je više energije i hrane potrebno dok ne padne mrak.

Komentari

Povezani članci

Napiši komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.