Zašto mačke slave naš dolazak kući?

Ako još niste instalirali kameru i snimili šta mačke rade u stanu kad niste tu, možda pretpostavljate da većinu vremena spavaju.

Kad otključamo vrata i uđemo u stan, odmah će skočiti i dotrčati do vrata, baš kao da su se tek probudili. I njima zapravo dosadi spavanje pa ih dolazak ljudi raduje jer konačno stiže društvo.

Mogu nas obeležiti mirisom

Bez obzira na to gde smo bili i šta smo radili, kad se vratimo kući, mačke će shvatiti da smo sa sobom doneli i neke nove mirise. Kako bi ponovo obeležile “čiji smo”, maziće se oko nogu, možda će i preterati u tome, samo da nas opet “namirišu” onako kako njima to odgovara.

Nadaju se da ćemo odmah početi da pripremamo večeru

Mačke obožavaju kada se u kuhinji nešto dešava, čak i ako nije za njih, privući će ih mirisi, a osim toga, uvek postoji mogućnost da nam u procesu pripremanja komadić hrane padne na pod. Zato one vrebaju u okolini!

Pomoći ćemo im da izvade igračku koju su zaturile ispod kauča

Ako smo ceo dan van kuće, mačke su sigurno, pored spavanja, jurcale i igrale se. Pritom se sigurno dogodilo da je barem jedna loptica završila ispod kauča. Zbog toga nas dočekuje s nadom da ćemo joj pomoći.

Vreme je za maženje

Naravno, time što smo se vratili kući, otvorili smo mogućnost skakanja u krilo i maženja. Neke mačke su sklone tome da vas prate po celom stanu dok se presvučete, operete ruke, obavite sve što imate, a onda konačno da sednete a one da dobiju priliku za maženje.

Mogu da gledaju u nešto drugo osim u zid

Kad smo kod kuće, naše mačke imaju te trenutke meditacije kad ne rade ništa i gledaju u zid. Barem nama tako izgleda. Možemo samo da zamislimo koliko gledaju u zid kad nismo kod kuće. Kad se vratimo kući nakon radnog dana, njihovo zurenje opet dobija smisao.

Možda ćemo ići na tuširanje

Većina mačaka voli kupatilo podjednako kao i kuhinju. Možda zato što tu borave samo ako im je tamo vlasnik ili ako se nešto “posebno” događa. Čak i one mačke koje ne vole tuširanje, rado će neko vreme provesti u kupatilu dok im se vlasnik tušira i zabavljati se na svoj način.

Pretpostavljaju da će dobiti hranu

Većini mačaka to je najslabija tačka pa će čak i ako im nije vreme za jelo, na sve načine pokušati da dobiju nešto za grickanje.

Komentari

Povezani članci