Test od 60 sekundi jeste li bolesni?

Potrebno je vrlo malo vremena da ustanovite kakvo vam je zdravlje. Uz pomoć ovih šest kratkih testova možete uočiti poruke koje vam šalje vaše telo i na vreme se konsultovati sa lekarom kako biste uklonili eventualni zdravstveni problem.

1. Beonjače
Stanite ispred ogledala i dobro pogledajte svoje oči. Ako su beonjače odjednom poprimile žućkastu boju, moguće je da ste proveli previše vremena na suncu bez zaštitnih naočara. Ako se žutilo ne povuče, posetite lekara kako biste isključili mogućnost problema s jetrom.

Crvene oči mogu biti simptom mnogih drugih problema, od alergija do infekcija. Potrebno je razlikovati kratkotrajno crvenilo koje se pojavi na primer, prilikom iritacije zbog ispale trepavice ili zbog višesatnog boravka ispred kompjutera, i dugotrajno crvenilo koje ne prestaje danima. Ono može da bude simptom alergije ili infekcije i u tom slučaju se obratite svom lekaru.

2. Izdržljivost
Nedostatak fizičke aktivnosti šteti našem telu i dugoročno može biti povod raznim hroničnim bolestima. Svoju snagu i izdržljivost možete testirati na jednostavan način. Stepenicama se popnite na drugi sprat zgrade ili kuće. Ako ste se jako zadihali, oznojili i izgubili dah, to znači da imate jako slabu kondiciju, a možda i problema s hormonima štitne žlezde stoga ih proverite.

3. Struk
Poznato je da debljina na specifičnim delovima tela može biti opasna. Tako ljudi koji višak kilograma imaju na stomaku, a ne na stražnjici, bedrima ili drugim delovima, imaju veće šanse za razvoj bolesti srca, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

4. Koža
Suva koža (pogotovo nakon tuširanja) neugodan je problem, ali i upozorenje da vašem telu nešto fali. Testirajte kožu tako što ćete je ogrepsti noktom na području podlaktice. Ako vam pod noktom završe ostaci kože ili jako vidljiv trag grebanja, to znači da vašoj koži treba dobra hidratacija spolja, ali i iznutra.

Pijte minimum litar i po vode dnevno kako biste očistili svoje telo i kožu. Dugotrajna crvenila ili osipi mogu biti znak alergija ili infekcija i zbog toga bi trebalo da se obratite lekaru.

5. Mladeži
Obavezno pratite stanje svojih mladeža, pogotovo onih većih i izraženijih. Za skeniranje celog tela ne treba vam mnogo vremena, stoga stanite pred ogledalo i bacite pogled na njih. Promene na mladežima, crvenilo, svrab, krvarenje i nagli rast često su sasvim benigne promene koje završavaju samo uklanjanjem mladeža, ali mogu biti upozorenje za ozbiljnije probleme, stoga se konsultujte sa dermatologom ako ih primetite.

6. Mokraća i stolica
Kada izvršite malu i veliku nuždu, ne sramite se da pogledate u WC jer tako možete puno saznati o svom zdravlju. Zdrava mokraća je bistra i svetložute boje. Tamna i mutna mokraća pre svega je znak da ne pijete dovoljno tečnosti. Ako u mokraći primetite krv, to je uglavnom znak urinarne infekcije ili upale bubrega. U tom slučaju odmah posetite doktora.

Ako jedete hranu bogatu gvožđem (cvekla, spanać, borovnice, kupine), vaša stolica može biti tamnije boje. Međutim, ako niste konzumirali takvu hranu, a primetili ste da vam je stolica jako tamna ili čak crna, obavezno se obratite lekaru.

Komentari

Povezani članci