Šumske bobice koja ubijaju ćelije raka.

U otkriću koje bi moglo da ima ogroman značaj za medicinu naučnici su otkrili moćnog prirodnog neprijatelja raka.

Reč je o prelomnom otkriću, tvrde naučnici koji su u studiji pokazali kako crvene bobice iz prašume kraj australijskog Kvinslanda ubijaju ćelije raka veoma brzo i s minimalnim nuspojavama, piše Diply.

Dok naučne laboratorije širom sveta već decenijama neumorno testiraju potencijalne nove lekove za rak i njegove brojne oblike, ekipa predvođena dr Glenom Bojlom smatra kako je došla do šokantnog otkrića koje bi moglo da spase na milione života.

Naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja Berghofer uspešno su izolovali sastojak iz bobice koji ubija rak i dokazali kako ima snažno dejstvo na tumore glave, vrata, dojke, creva, prostate, kao i na melanom.

Šumska bobica iz prašume specifična za australijsku divljinu sadrži hemijski spoj nazvan EBC-46, koji je testiran na brojnim životinjama s raznim tipovima tumora. Za sada su njegovi efekti potvrđeni na preko 300 mačaka, pasa i konja, kao i tasmanijskih đavola. Sastojak se nalazi u semenki, a vrlo je komplikovan proces estrakcije i pročišćavanja samog spoja. Ipak, potvrđeno je kako je nakon lečenja s njim oko 75 odsto tumora nestalo i nisu se vratili.

Planiraju testiranja na ljudima

– Verujemo kako će EBC-46 sigurno delovati i na ljudima, jer pokreće ćelijsku reakciju u kojoj se prekida snabdevanje tumora krvlju – rekao je vođa istraživanja dr Bojl. Nije lako ni pronaći tu bobicu u prašumi, a zadatak pronalaženja i testiranja na ljudima na sebe je preuzela biotehnološka kompanija Ekobiotiks (Eco Biotics).

Naučnici su objavili kako su testiranja na ljudima u fazi planiranja pa su kao takva neminovna.

Komentari

Povezani članci