Putin se ozbiljno zaprijetio.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je ruske tehnološke kompanije da će ostati bez državnih narudžbina ukoliko se ne preorijentišu na domaći softver.

Putin je kazao da u određenim oblastima državne institucije ne mogu da rade sa kompanijama koje koriste strain softver jer to predstavlja rizik za nacionalnu IT bezbednost.

“Što se tiče sigurnosti, postoje stvari koje su kritično važne za državu, za održavanje života u određenim sektorima i regionima”, kazao je Putin na sastanku sa ruskim proizvođačima tehnologije.

“I ako u tim razmerama koristite takav hardver i softver, onda će vam u nekim područjima država neizbežno reći: Znaš, ne možemo to kupiti, jer će negde pritisnuti dugme, a sve će se srušiti”, naveo je Putin. “Zato to imajte na umu.”

Ruske državne institucije postepeno prelaze na upotrebu domaćih tehnologija u sklopu pokušaja Kremlja za smanjenje uvoza. Taj pokret se ubrzao nakon što su zapadne države uvele sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog Krimskog regiona 2014. godine.

Međutim, privatne firme u Rusiji i dalje prvenstveno koriste uvezenu tehnologiju. Putinovi zvaničnici rekli su da Rusija mora pojačati svoju sajbersigurnost kako bi je zaštitila od napada stranih obaveštajnih službi.

Nekoliko zapadnih zemalja tvrdi da je Rusija više agresor nego žrtva, ukazujući na navode da je ruska država pokušala da se umeša na predsedničke izbore u SAD prošle godine, putem hakovanja i društvenih medija. Moskva poriče te navode.

Komentari

Povezani članci