Proizvodi za koje mislite da su zdravi, a nisu.

Iako služe poboljšanju vašeg zdravlja, pojedini proizvodi mogu da imaju potpuno suprotno dejstvo ako ih nepravilno koristite…

Oni mogu da prouzrokuju pojavu alergija, kožnih infekcija ili brojne druge probleme.

Pazite da ne činite sledeće greške:

Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje prijatnije sa lufom i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikada ne biste pogodili šta se sve krije u njoj.

“Sunđeri su savršeno mesto za razmnožavanje bakterija, gljivica i plesni”, kaže doktorka Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem telu (makar bila minijaturna, od žileta), pod rizikom od infekcije.

To znači da i dalje možete da koristite spužvu, ali najbolje onu od prirodnih vlakana jer sadrže enzime koji sprečavaju razmnožavanje bakterija i plesni. Osim toga, zamenite sunđer na svakih mesec dana i nakon svakog korišćenja ga dobro isperite, iscedite i ostavite na hladnom, suvom mestu, piše Time.

Prečišćivač vazduha

Ovaj uređaj mnogima zimi spasava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali ako ga nedovoljno često čistite, na njemu mogu da se razviju plesan i patogeni, a mogu da počnu da bujaju i grinje, što predstavlja problem ako se mučite s alergijama.

Ako tokom noći koristite ovlaživač, nemojte samo da ga isključite, jer preostala voda u posudi može da bude mesto na kojem će se razviti plesni. Prospite preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i sunđerom.

Štapići za uši

Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom – da bi zaštitio nežnu unutrašnjost uva od nakupljanja prašine i različite prljavštine. Taj vosak je zdrav, ali se previše nagomila može da prouzrokuje bolove i upale. To činite kada čistite vosak, jer deo uvek ugurate dublje u uvo.

Zato zaboravite na štapiće – sve što treba da očistite jeste deo do kojeg možete da doprete maramicom.

Antibakterijski sapun

Dok god pošteno trljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neefikasni, kaže profesorka epidemiologije s Univerziteta Kolumbija, Ilejn Larson. U istraživanju su učestvovala dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični. Pokazalo se da su se članovi obe porodice jednako često razbolevali i da pojedini sastojci u antibakterijskim sapunima mogu da prouzrokuju otpornost bakterija na antibakterijske sastojke.

Zato jednostavno operite ruke sapunom i vodom, dobro ih istrljajte i isperite.

Vaša stolica

Svi znamo koliko je konstantno sedenje opasno. Na taj način povećavate rizik od nastanka srčanih bolesti, gojaznosti i smrtnosti. Nažalost, čak i ako redovno vežbate, to ne umanjuje uticaj celodnevnog sedenja na poslu, a zatim još i uveče, pred televizorom ili kompjuterom.

Ustanite kad god možete. Idite do kolege ako vam je potreban umesto da mu se javite na čat, uzmite malu čašu vode i često idite da je napunite. Lagana dvominutna šetnja na svaki sat smanjuje rizik od smrtnosti za 23 odsto u poređenju s celodnevnim sedenjem.

Blender

Naravno da blender perete nakon svake upotrebe, ali verovatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na ivici posude koja je drži zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji i da može da sadrži salmonelu, ešerijihu koli, gljivice i plesan. Od sada pa nadalje zato svaki put nakon upotrebe operite i taj deo.

Pribor za sređivanje noktiju

Obaviti manikir i pedikir kod kuće je sjajno, ali alat koji tom prilikom koristite može da bude pun prljavštine. Normalno je da bakterije žive na vašoj koži, što znači da jedan deo njih kad sređujete nokte prebacujete na makazice, turpiju itd. Ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije na njemu mogu brzo da se razmnože, što može da prouzrokuje kožne infekcije.

Zato sav pribor nakon svake upotrebe dobro operite sapunom i toplom vodom i dobro ga osušite, a kamen za pete zamenite svake tri do četiri nedelje. I nemojte ni sa kim da delite svoj pribor!

Gumena spatula

Gumena spatula se pere nakon svake upotrebe, ali da li vam je ikad palo na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod njega? Verovatno nije, a zbog toga se gumena spatula nalazi na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene ešerihija koli, gljivice i plesni.

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu spatulu, tj. oba dela zasebno, a ako je u jednom komadu, temeljno je celu operite.

Plišane igračke

Pravi su magneti za grinje, koje uzrokuju razvoj unutrašnjih alergija čiji su simptomi kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Stavite jednu ili dve igračke na krevet deteta, a ostale smestite na policu. Zamenite ih na svakih nekoliko nedelja ili ih zamotajte u plastičnu kesu i stavite preko noći u zamrzivač kako biste na taj način eliminisali grinje.

Pasta za izbeljivanja zuba

Osim čišćenja, mnoge paste namenjene su izbeljivanju zuba, a to što nešto možete da kupite u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih proizvoda može da pojača osetljivost i ‘istroši’ zubnu gleđ, kaže Klifton Keri, profesor stomatologije na Univerzitetu u Koloradu.

Zato ih ili izbegavajte, ili zatražite preporuku svojeg stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara.

Komentari

Povezani članci