Prije svakog obroka uradite ovo i smršaćete bez mnogo muke!

Koju god dijetu da izaberete, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže ”pij dosta vode”.

Vodom protiv suvišnih kilograma?

Bilo da vaša metoda skidanja suvišnih kilograma uključuje ishranu s visokim udelom ugljenih hidrata ili se radije odlučujete za one modele koji upućuju na visok udeo masti i proteina, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže ”pij dosta vode”.

To pravilo podupire i najnovije istraživanje naučnika iz Virdžinije koje je zabeležilo kako unos 2 čaše vode pre svakog obroka podstiče mršavljenje. Ispitanici koji su tokom 12 nedelja kontrolisali energetski unos i unosili otprilike 0,5 litara vode pre obroka, 3 puta dnevno, prosečno su izgubili 2,5 kilograma više u poređenju s osobama koje su se pridržavale istog režima ishrane, ali nisu unosile vodu pre obroka.

U studiji je učestvovalo 55 ispitanika starosti od 55 do 75 godina. Ispitanici koji su pili vodu prosečno su izgubili 7 kilograma, dok su ostali izgubili prosečno oko 5 kilograma. Autori studije su ustvrdili kako voda nema energetsku vrednost, a njenim unosom pre obroka u organizmu se javlja osećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa hrane, a posledično i do uspešnijeg mršavljenja.

Brža potrošnja kalorija

I nemački istraživači su takođe ponudili naučne dokaze prema kojima adekvatan unos vode uistinu pomaže pri skidanju suvišnih kilograma. Prema njima, voda ubrzava proces sagorevanja kalorija, i iako preliminarna, ova istraživanja mogla bi imati važne implikacije u programima mršavljenja.

U nemačkoj studiji sprovedenoj 2003. godine učestvovalo je 14 zdravih osoba (7 muškaraca i 7 žena) koje nisu bile gojazne i kojima je merena potrošnja energije. Uočeno je da se nakon konzumacije otprilike pola litra vode, stupanj sagorevanja kalorija i kod muškaraca i kod žena povećao za 30 posto. Povećanje stupnja sagorevanja započelo je 10 minuta nakon unosa vode, a maksimum je postignut nakon otprilike 30 do 40 minuta.

Studija je takođe pokazala da potrošene kalorije kod muškaraca i žena potiču iz različitih izvora. Kod muškaraca, sagorene kalorije uglavnom potiču od masti, dok je kod žena povećan stupanj sagorevanja kalorija rezultat povećane razgradnje ugljenih hidrata.

Istraživači su zaključili da će dnevni unos 2 litra vode rezultirati povećanjem potrošnje energije za otprilike 96 kalorija.

Komentari

Povezani članci