Naučnici otkrili da se voda pretvara u “led” na 105°C.

Dobro je poznato da na nivou mora, voda ključa na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa. Naučnici su dugo pratili kako se tačka ključanja i mržnjenja vode smanjuje za desetak stepeni Celzijusa kada se nalazi u skučenom prostoru. Međutim, sada je tim Tehnološkog instituta u Masačusetsu otkrio potpuno neočekivane promene: unutar najsitnijih nanotuba ugljenika čije dimenzije nisu mnogo veće od nekolicine molekula vode, ta tečnost može da pređe u čvrsto stanje i to na temperaturama na kojima bi obično ključala.

Otkriće ilustruje kako i neki sasvim poznati materijali mogu da promene svoja svojstva i ponašanje kada se njihovo okruženje meri u nanometrima, odnosno milijarditim delovima metra. To otkriće moglo bi dovesti do nove primene vode.

Rezultati istraživanja na kom su radili naučnici Majkl Strano i Kumar Agraval objavljeni su u časopisu “Nature Nanotechnology”.

“Ako ograničite tečnost u nanošupljini, možete promeniti njeno ponašanje”, kaže Strano.

U jednom njegovom eksperimentu, voda je prelazila u čvrsto stanje na čak 105 stepeni Celzijusa, a kasnije čak i višoj.

“Efekat je mnogo veći nego što je bilo ko od nas očekivao”, kaže Strano.

Pošto se ta “stvrdnuta” voda (naučnici izbegavaju da upotrebljavaju reč “led” u ovom slučaju) ne “otapa” sve dok se ne nađe na temperaturi mnogo većoj od tačke na kojoj inače ključa, trebalo bi da ostane savršeno stabilna čak i na sobnoj temperaturi.

Od nje bi onda mogle da se prave “ledene žice” koje bi bile najbolji nosioci protona, jer voda provodi protone barem 10 puta efikasnije od tipičnih provodnika.

Komentari

Povezani članci