Koje su sve zablude vezane za Kafu?

Verovatno mislite da ne postoji lepši osećaj od onog koji imate dok pijete šoljicu tople kafe na početku radnog dana, kada ste još pospani.

Iako je dobar izvor različitih pozitivnih efekata po ljudski organizam, kafa može da ima i vrlo štetne posledice.

Kafa smanjuje umor

Kafa zapravo prikriva umor, tako što blokira njegov centar. Pod uticajem kafe, izaziva veći umor u odnosu na momente kada izbegnete ovaj topli napitak.

Kafa povećava radnu sposobnost

Istraživači koji su vukli teške sanke preko Grenlanda prestali su da piju kafu: muškarci koji su po snegu i ledu vukli teške sanke, pili su dve do tri kafe po podne i uveče, ali su shvatili da im to ne prija, pa su sebi postavili ograničenje na jednu šoljicu ujutru.

Kafa povećava koncentraciju

Osobe kojima kafa podiže koncentraciju su zapravo oni kojima se sposobnost koncentracije smanjila upravo zbog učestalog konzumiranja kafe. Kada se oslobodite ove navike, vrlo brzo ćete se vratiti na staro.

Kafa ne izaziva depresiju

Depresija može nastati kao loša posledica ispijanja crnog napitka, a ovu “bolest”, neverovatno, leči kafa. Ukoliko se ne popije određena doza, ljubitelji kafe osećaju tegobe poput glavobolje, mučnine i iscrpljenosti.

Pozitivni uticaji kafe

Kafa je zdrava kada se konzumira umereno. Nedavno je otkriveno da je ona veliki izvor antioksidanata i da ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje čoveka.

U umerenim količinama, kafa smiruje krvni sistem i stimuliše mišiće, podstiče cirkulaciju i pojačava moždanu aktivnost.

Komentari

Povezani članci