Koje su najčešće greške u gubljenju kilograma?

Želite da smršate, ali u tome ne uspevate. Gladujete, odričete se omiljenih poslastica, vežbate, a rezultati ipak izostaju. Možda sve to što radite nema efekta, jer pravite osnovne greške u koracima. Ovo su neke od njih…

Beli hleb ste zamenili raženim, suncokretovo ulje maslinovim ili kokosovim, meso sojom, grickalice orašastim plodovima… Sve je to u redu samo ako imate meru i ograničavate porcije umesto da se opuštate jer znate da su namirnice zdrave.

Ne spavate dovoljno

Ako spavate manje od sedam sati, usporavate metabolizam, uzburkavate hormone i tako umanjujete šanse za gubitak kilograma.

Previše vežbate

Stručnjaci tvrde da mršavljenje 80 odsto zavisi od ishrane, a samo 20 odsto od vežbanja. A mnogi koji vežbaju svakog dana opuste se sa obrocima, jer misle da sve mogu da skinu u teretani.

Večerate prerano

Većina stručnjaka kaže da treba večerati do 18.00 sati, ali ukoliko idete u krevet posle ponoći, do tada ćete biti gladni, što usporava metabolizam. Suština je da 70 odsto svih kalorija unesete u telo u obrocima pre večere, a samo 30 uveče. Tada neće biti važno da li jedete u 19.00 ili u 23.00.

Komentari

Povezani članci