Koje se misterije kriju iza piramida?

Od savršenosti njihove izgradnje do preklapanja sa zvezdama i svrhe u koju su izgrađene – piramide nam i danas predstavljaju misteriju.

Većina ljudi zna da su piramide velike, impresivne građevine izgrađene davno u Egiptu. Takođe je poznato kako su služile kao monumentalne grobnice faraona. Ali, postoje druge brojne zanimljivosti o ovim fascinantnim građevinama, za koje se sumnja da su izgrađene i uz pomoć vanzemaljaca.

25 fascinantnih činjenica o njima:

1. Tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) su najpoznatije egipatske piramide, ali zapravo se na području drevnog Egipta nalazi preko 140 piramida.

2. Najstarija egipatska piramida je piramida faraona Džosera, sagrađena oko 2650. g. pre nove ere. Nalazi se u Sakari, najvećem groblju grada Memfisa, na kojem je otkriveno više od 250 podzemnih grobnica.

3. Keopsova ili Kufu piramida je definitivno najveća piramida. U originalu je bila visoka 146,5 metara, dok danas ima 138,8 metara.

4. Sve do izgradnje Linkoln katedrale u Engleskoj 1311. g., Keopsova piramida je važila za najvišu građevinu koju je napravio čovek – i to 3871 godinu.

5. Velika piramida u Gizi je najstarija od Sedam svetskih čuda antičkog sveta i poslednja koja još uvek u svom većem delu postoji.

6. Procenjuje se kako je broj ljudi, potreban za izgradnju jedne piramide, bio oko 100 hiljada.

7. Piramide u Gizi čuva velika Sfinga, najveći monolitski kip na svetu. Veruje se kako lice Sfinge prikazuje lice faraona Kefrena.

8. Sve egipatske piramide su izgrađene na zapadnoj obali reke Nil, koje je mesto zalaska sunca, pa se u egipatskoj mitologiji povezuje sa mestom preminulih duša.

9. Drevni Egipćani su sahranjivali svoje plemstvo zajedno s raznim predmetima – od onih svakodnevnih do luksuznih, poput nakita. Verovali su kako će ih mrtvi koristiti u zagrobnom životu.

10. Prvi poznati arhitekta piramide je bio Imhotep, lekar i inženjer. Smatra se kako je zaslužan za izgradnju prve velike piramide faraona Džosera.

11. Dok se stručnjaci slažu s tezom da su piramide izgrađene od velikih kamenih blokova izrezbarenih bakarnim alatom, tehnika kojom su pomerali i postavljali kamene blokove i danas ostaje predmet nagađanja.

12. Ono što je očigledno, je da su se tehnike za izgradnju piramida razvijale kroz vreme, jer su novije piramide izgrađene na drugačiji način.

13. Nakon završetka razdoblja piramida u drevnom Egiptu, procvat gradnje takvih građevina započeo je na području današnjeg Sudana.

14. Bilo je pokušaja da se unište piramide u Gizi u 12. veku, za šta je bio odgovoran kurdski vladar Al-Aziz. Ipak, odustao je od toga jer je procenjeno da bi bilo teško da se unište, ali uspeo je da ošteti piramidu Mikerena – kamen je oštećen tako da izgleda kao velika posekotina na severnom licu piramide.

15. Tri piramide u Gizi su, po svojoj lokaciji usklađene sa sazvežđem Oriona. To sazvežđe se povezivalo s bogom zagrobnog života, Ozirisom.

16. Procenjuje se da je velika piramida u Gizi sastavljena od 2 miliona i 300 hiljada kamenih blokova, koji iznose od dve do 30 tona, a poneki blokovi i preko 50 tona.

17. Piramide su izvorno zaštićene kamenjem izrađenim od visoko poliranog belog krečnjaka. To kamenje je odražavalo sunčevu svetlost, zbog čega su one sijale poput dragulja.

18. Zahvaljujući zaštitnom sjajnom sloju, pretpostavlja se da su piramide mogle da se vide sa planina u Izraelu, a možda čak i sa Meseca.

19. Uprkos ogromnoj vrućini u pustinji, temperatura u njima je stalna – oko 20 stepeni Celzijusovih.

20. Teško je proceniti tačnu težinu piramide, ali se pretpostavlja da Keopsova piramida iznosi oko 6 miliona tona.

21. Keopsova piramida je izgrađena tako da je okrenuta prema severu, a zapravo je to najpreciznije usklađena građevina prema severu u svetu. Uprkos tome što je napravljena davno, njeno odstupanje od “pravog severa” je minimalno – a razlog za to je pomeranje Severnog pola Zemlje.

22. U proseku, potrebno je bilo oko 200 godina za izgradnju svake piramide, što znači da se često gradilo nekoliko piramida istovremeno.

23. Jedan od razloga zašto su piramide tako dobro očuvane je jedinstven vezivni materijal koji se koristio, a ni danas se ne zna od čega je tačno dobijen.

24. Suprotno popularnom verovanju, piramide nisu radili robovi ili zarobljenici, već plaćeni radnici – od onih fizičkih do brojnih umetnika.

25. Iako se često povezuju s hijeroglifima, oni nisu pronađeni u unutrašnjosti Velike piramide u Gizi.

Komentari

Povezani članci