Koja sredstva za čišćenje koja ne smete kombinovati

Kada treba da se očisti kakva tvrdokorna mrlja u kući, skloni smo da kombinujemo nekoliko različitih sredstava za čišćenje kako bi sa manje muke rešili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne mešate s drugim sličnim proizvodima.

1. Dve različite vrste sredstava za čišćenje odvoda. Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje jednim korišćenjem, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu da izazovu eksploziju ili da ispuste paru štetnu po zdravlje ukućana.

2. Hidrogen peroksid i alkoholno sirće. Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim preparatima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je reč o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da je ne mešate u istoj posudi jer se prilikom spajanja stvara persirćetna kiselina, koja može da iritira kožu, oči i disajni sistem osobe koja stoji nad njime.

3. Izbeljivač i alkoholno sirće. U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kuće, ali u praksi ona stvara gasoviti hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem i pečenje i suzenje očiju.

4. Izbeljivač i amonijak. Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne mešate sa izbeljivačem, jer u kombinaciji stvaraju hloramin. Ovaj gas ima vrlo slične posledice po ljudsko telo kao i gasoviti hlor, a izaziva i bolove u prstima i nedostatak vazduha u plućima.

5. Izbeljivač i medicinski alkohol. Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe disajnog sistema. Stručnjaci savetuju da izbeljivače nikad ne mešate s drugim hemijskim sredstvima, već samo sa vodom.

Komentari

Povezani članci