Još jedna životinjska vrsta nestala sa naše planete.

Zaposleni u zoološkom vrtu u Atlanti objavili su tužnu vest: Uginuo je Tofi, jedini preostali primerak retke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum).

Poslednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, preti i mnogim drugim vrstama.

Zajedno s još nekoliko pripadnika svoje vrste, koja je otkrivena tek 2005. Tofi je živeo u Panami, odakle je pre nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u Zoološkom vrtu u Atlanti.

Zašto? Biolozi koji su otkrili vrstu, vrlo brzo su i otkrili kako se ona zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište već tada nalazila na ivici izumiranja.

Nadali su se kako će proučavajući Tofija i njegove rođake pronaći način da spreče izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula poslednja ženka, a tri godine kasnije i pretposlednji mužjak, svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živeo sam) svet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Komentari

Povezani članci