Da li je ženama bitnije kod muškarca šta govori ili kako izgleda?

Istraživači su ispitanicama prikazali trominutni video u kom je prikazan “potencijalni partner” – muškarac prosečnog izgleda sa braon kosom i naočarima, dok sedi u kancelariji.

Kamera je prikazala njegovo lice, ramena, bicepse i noge izbliza, dok je on govorio o tome šta voli, a šta ne voli, o svom obrazovanju, roditeljima i navikama u vežbanju.

Pre nego što su pogledale film, polovina od 125 ispitanica trebalo je da ga zamisli kao “kratkoročnog partnera”, a druga polovina kao “budućeg supruga”.

Posle gledanja videa, trebalo je da odgovore na 43 pitanja kako bi bilo utvrđeno šta su zapamtile od detalja prikazanih u videu.

Analize su pokazale da su one koje su u muškarcu videle potencijalnog supružnika, više vodile računa o onome šta on govori, ali su one koje su od njega očekivale samo prolaznu vezu, bile više zainteresovane za njegov izgled.

Terens Horgan, socijalni psiholog Univerziteta u Mičigenu kaže da rezultati pokazuju prvi dokaz da i žene u muškarcima (doduše, onim s kojima ne planiraju da provedu ostatak života), vide samo njegove fizičke karakteristike.

U radu objavljenom u “Journal of Social and Personal Relationships”, dr Horgan kaže da bi muškarci to trebalo da imaju u vidu kada prilaze ženama.

Šarm i šaljivi komentari trebalo bi da se čuvaju za one koje su zainteresovane za ozbiljnu vezu, a za ostale je potrebno da istaknete svoje fizičke atribute na pravi način, kažu istraživači.

Komentari

Povezani članci