ZIKA virus ostaje opšta opasnost jer se i dalje širi

Epidemija virusa “Zika” ostaje “opšta opasnost” jer se širi i na nove zemlje, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pošto se komisija SZO ove nedelje sastala da proceni situaciju, njen predsednik Dejvid Hejman je izjavio da je “Zika” i dalje “opšta opasnost” jer se još ne znaju svi rizici od te infekcije. SZO je navela da stručnjaci još ne znaju koliko je taj virus opasan za trudnice, odnosno po fetus.

Virus je prisutan u više od 70 zemalja sveta.

Za sada ne postoji poseban lek za tu bolest. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu.

Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle uboda komaraca koji su osnovni prenosioci zaraze, a bolest traje do nedelju dana i obično ne ostavlja posledice. U retkim slučajevima oboleli od Zike kasnije dobijaju Gulen-Bareov sindrom slabljenja mišića.

Virus identifikovan 1947. godine u šumi Zika, kod Entebea, u Ugandi, za sada je najrasprostranjeniji u područjima Azije i Afrike s najviše komaraca, a do prošle godine se smatralo da ne može da izazove teže posledice.

Komentari

Povezani članci

Napiši komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.