U Poljskoj pronađena nacistička vremenska kapsula iz 1934.

U poljskom gradu Zločejnecu, koji je za vreme Drugog svetskog rata delom pripadao Nemačkoj, pronađena je nacistička vremenska kapsula koja datira iz 1934, prenio je portal Independent.

Kapsulu je otkrio areholog koji je godinama znao da ona postoji, ali nije mogao doći do nje, navodi ovaj portal pozivajući se londonski Independent.

Kapsula je pre osamdesetak godina zakopana na gradilištu Ordensburg Krosinse, koji je bio jedan od tri izgrađena edukacijska centra Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke.

Istraživači su, kako se navodi, morali da pronađu način da prođu kroz podzemne vode i debeli sloj cementa da bi došli do kapsule, a da pritom zaobiđu nemačke rudnike.

Doktor Marcin Peterlajtner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani, preneo je londonski “Dejli mejl”.

I španska EPA je prenela da kapsula sadrži fotografije, između ostalog, i Adolfa Hitlera, novine, dve kopije njegove knjige “Majn kampf”, kovanice koje su se nalazile u koverti i promotivni materijali s informacijama o Falkenburgu, što je nemački naziv za grad Zločejnec.

Predmeti se sada nalaze u Nacionalnom muzeju u Šćećinu, a materijali će biti prevedeni i konzervirani pre nego što postanu dostupni javnosti.

Komentari

Povezani članci