Tinejdžeri u Evropi manje puše i piju,ali više kockaju.

Svaki osmi tinejdžer se često kocka onlajn, a svaki peti redovno igra igrice na internetu, rezultati su najnovijeg istraživanja koje pokazuje da se smanjio procenat mladih koji puše i piju.

U istraživanju čiji su rezultati danas objavljeni učestvovalo je 96.000 đaka uzrasta 15 i 16 godina iz 35 zemalja, prenosi Gardijan.

Umesto cigareta i alkohola, danas nove razloge za zabrinutost predstavljaju provođenje previše vremena na internetu i nove psihoaktivne droge.

Istraživanje Evropskog školskog istraživačkog projekta o alkoholu i narkoticima (Espad) pokazalo je da internet nije postao samo sastavni deo svakodnevnog života današnjih generacija tinejdžera nego i da njegovo korišćenje izaziva zavisnost.

Tinejdžeri koriste internet u proseku 5,8 dana sedmično, a devojčice (83 odsto) provode više vremena na društvenim mrežama od dečaka (73 odsto), dok tinejdžeri (39 odsto) više igraju onlajn igrice od svojih drugarica (sedam odsto).

Rezultati istraživanja pokazuju da se 23 odsto dečaka kockalo onlajn u prethodnoj godini, dok je samo pet odsto devojčica pokušalo da tako zaradi novac, mada je maloletnicima u mnogim zemljama zabranjeno kockanje.

Među učesnicima ankete svaki osmi dečak se kockao često, odnosno dva do četiri puta mesečno ili češće u prethodnih 12 meseci. Najveći broj slučajeva čestog tinejdžerskog kockanja zabeležen je u Hrvatskoj, Kipru, Finskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Kada su u pitanju onlajn igrice, 23 odsto tinejdžera igra redovno, odnosno igralo je najmanje četiri puta u prethodnoj sedmici. Danska, Švedska, Estonija, Norveška i Finska su zemlje gde dečaci najviše igraju onlajn igrice.

Istraživanje Espada pokazuje i da je 18 odsto tinejdžera bar jednom u životu probalo drogu, u najvećem broju slučajeva marihuanu.

Nove psihoaktivne supstance se danas koriste češće nego amfetamini, ekstazi, kokain ili el-es-di, a probalo ih je četiri odsto evropskih tinejdžera. Najviši nivoi korišćenja novih psihoaktivnih supstanci zabeleženi su u Poljskoj, Estoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Irskoj.

Istraživanjem su utvrđeni pozitivniji trendovi kada su u pitanju pušenje i alkohol. Većina, 54 odsto tinejdžera kazalo je da nikada nije pušilo, a 21 odsto da su pušači.

Konzumiranje alkohola se smanjilo sa 56 odsto 2005. na 46 odsto prošle godine.

Istraživači upozoravaju da je sve više dokaza da preterana upotreba interneta, igranje igrica i kockanje imaju isti potencijal da postanu predmet zavisnosti kao psihoaktivne suptance i da je neophodno uložiti napore da se to spreči u detinjstvu i adolescenciji.

Komentari

Povezani članci