Šta znači kad ste sapioseksualac?

Sajt za upoznavanje OK Cupid proširio je u novembru 2014. listu seksualnih orijentacija koje prilikom registracije članovi mogu da navedu. Tada su u standardne orijentacije dodati i androgina, aseksualna, upitna i interrodna. Sada sajt dodaje još jednu, relativno nepoznatu orijentaciju – sapioseksualce.

Jednostavnim rečnikom, sapioseksualac je neko koga seksualno privlači isključivo inteligencija drugih osoba.

Termin je navodno skovao omraženi korisnik Live Journala poznat kao “wolfieboy”, ali je odnedavno ušao u široku upotrebu. Štaviše, izdavač rečnika “Merijam Vebster” najavio je da bi termin mogao da se nađe u sledećem izdanju njihovog rečnika engleskog jezika.

Iako je jasno da “sapioseksualac” nije klasična seksualna orijentacija, Bernadet Libonat, predstavnica platforme OK Cupid, ističe da je proširenje liste za ovaj termin olakšalo korisnicima da se bolje predstave potencijalnim partnerima. Mnogi su se i pronašli u njemu – koristi ga čak 9.000 korisnika.

Istini za volju, njihove preferencije nisu jedinstvene u odnosu na ostatak šarenolikog spektra orijentacija i “orijentacija”. Prema Lori Ader, profesorki evolucione psihologije na koledžu Lion, muškarci i žene oduvek su cenili inteligenciju partnera, bez obzira na to da li su znali za termin sapioseksualac ili nisu.

“Muškarci i žene raznih seksualnih orijentacija stavljaju inteligenciju i dobrotu iznad seksualne privlačnosti kao kriterijume za potencijalne partnere”, kaže Lora Ader.

To čak važi i za druge vrste.

“Mužjak australijske seničarke, koji gradi komplikovana gnezda od šarenih predmeta koje pronalazi u okruženju, svojim graditeljskim umećem privlači probirljive ženke”, kaže Lora Ader. “Sposobnost pronalaženja takvih predmeta i zaštita doma od krađe ili sabotaže drugih mužjaka može biti indikator kognitivnih sposobnosti i uopšte genetske podobnosti.”

Aderova veruje da uspon sapioseksualnosti barem delimično može da se objasni zamagljenom linijom između “kulture štrebera” i mejnstrima.

“Ono što su nekad bila interesovanja rezervisana za ‘introvertne intelektualce’, kako su stereotipno bili označeni pojedini ljudi u društvu – stripovi i naučna fantastika – sada su ključni deo američke kulture 21. veka”, kaže ona.

Međutim, ovaj seksualni identitet izazvao je bes onih koji smatraju uvođenje nove orijentacije kao vid diskriminacije na osnovu sposobnosti, akademskih ambicija i klase.

Komentari

Povezani članci