Rafael Nadal i Mo Farah uzimaju lijekove ispod ruke

Španski teniser Rafael Nadal i britanski atletičar Mo Farah nalaze se na listi sportista kojima je WADA dozvolila upotrebu zabranjenih lekova.

Prema informacijama koje su objavljenje na sajtu hakerske grupe “Fancy Bears”, Nadalu je 2009. dozvoljena upotreba beta-metazona, a 2012. kortikotrofin u dozama od 1mg na svaka tri dana.

Nadalova terapija je trajala od 30. jula do 8. avgusta, ali se on još 19. jula povukao sa Olimpijskih igara u Londonu zbog povrede kolena.

Farah je dobio dozvolu da koristi kortikosteroid triamsinolon u oktobru 2008. i julu 2014. godine, kada je zbog kolapsa posle treninga bio na mofrinu.

Četvorostruki olimpijski šampion na 5.000 i 10.000 metara je 2015, tokom skandala u vezi sa svojim trenerom Albertom Salasarom, rekao da je samo jednom koristio nedozvoljene lekove u terapeutske svrhe (TUE).

Grupa “Fancy Bears” je objavila dokumenta više od 30 sportista koja otkrivaju da im je WADA dozvolila da koriste zabranjene lekove iz terapeutskih razloga.

Ruski hakeri su upali u sistem WADA i prvo objavili dokumenta o sestrama Sereni i Venus Vilijams, te o višestrukoj olimpijskoj šampionki u gimnastici Simon Bajls, o korišćenju zabranjenih supstanci.

Potom su objavili dokumenta o još dvadesetak sportista, među kojima su trofejni biciklisti Kris Frum i Bredli Vigins, te teniserka Petra Kvitova.

WADA je potvrdila upad hakera istakavši da je to pokušaj podrivanja svetskog antidoping sistema, a u objavljenim dokumentima su uglavnom detalji o dozvoljenom korišćenju zabranjenih lekova za TUE.

Hakeri ipak tvde da je TUE “dozvola za doping” i da je WADA korumpirana i prevarantska organizacija, a ruska vlada se ogradila od njihovog dejstva.

 

Komentari

Povezani članci