Prirodni preparati protiv neprijatnog mirisa stopala

Preterano znojenje stopala, posebno ako se nosi obuća od veštačke kože, sa postavom od sintetike, ili gumena, kao i sintetičke čarape, mnogima tokom zime predstavlja veliki problem.

U borbi protiv neugodnog mirisa nogu najvažnije je da se promeni obuća i da se nosi ona napravljena isključivo od prirodnih materijala. Takođe, poželjno je imati više pari sezonske obuće, jer ako svaki dan obuvate iste čizme, koje ne stignu da se osuše od vlage, čak i u onima od kože brzo će se pojaviti neprijatan miris.

Pojačajte uz to i higijenu stopala, nosite isključivo pamučne čarape, koristite mirisne kupke, pudere ili kombinacije određenih biljnih i hemijskih preparata koje možete da pripremite i sami.

Limun i soda bikarbona

Četvrtina šoljice sode bikarbone, osam šoljica vode i sok jednog limuna pomešajte sa mlakom vodom i namačite stopala od 15 do 20 minuta.

Puder

Ovo je jedan od najefikasnijih i najjeftinijih preparata za neprijatne mirise nogu koji pomaže da se stopala prosuše. Efikasno smanjuje znojenje nogu u dužem vremenskom periodu i potpuno iskorenjuje smrad nogu ako se koristi stalno. Pospite stopala talkom svaki put pre nego što obujete obuću.

Sirće

Dve supene kašike jabukovog ili bilo kog drugog sirćeta pomešajte sa vodom i natapajte stopala u rastvoru 20 minuta. Nakon ispiranja sapunom i vodom, ne zaboravite da temeljno osušite stopala i neprijatni miris će iščeznuti u roku od nekoliko dana.

Boraks

Natrijum – borat ili boraks je dezinfekciono sredstvo koje se često koristi za tretman nogu, zbog njegove sposobnosti da ubija bakterije koje se hrane znojem i da na taj način eliminiše neprijatan miris. Pospite unutrašnjost cipela prahom natrijum – borata 15 do 20 minuta pre nego što ih obujete. Nemojte nositi cipele dok je prah u njima, pre obuvanja treba očistiti unutrašnjost obuće.

Kupka od ruzmarina i žalfije

Kašičicu suvog ruzmarina i pola kašičice suve žalfije stavite u lavor sa vrelom vodom. Ostavite da se malo rashladi i namačite stopala dva puta dnevno po pola sata.

Crni čaj

Taninska kiselina iz crnog čaja pomaže u iskorenjivanju bakterija i zatvara pore, što dovodi do smanjenog znojenja, čime se sprečava nastanak neprijatnog mirisa nogu. Dve kesice crnog čaja skuvajte u dve do tri čaše vode. Dodajte ovu vodu u lavor napunjen običnom vodom. Natapajte noge u ovom rastvoru 15 do 20 minuta, a zatim ih dobro osušite.

Komentari

Povezani članci