Poludrago kamenje koje je skuplje od zlata

Laiku bi se moglo učiniti da gleda običan komad jeftine bižuterije, ali smaragdnozelena narukvica od žada mogla bi dostići cijenu veću od devet miliona dolara kada se bude našla na aukciji sljedećeg mjeseca u Hongkongu.

Žad uživa poseban status u Kini, a već hiljadama godina igra bitnu ulogu u kineskoj kulturi. Dinastija Ćing dodatno je učvrstila snagu žada naročito zato što su njihovi carevi najviše pažnje posvećivali čistoći žada.

Kineski zahtevi za nakitom od žada stalnu rastu, a zalihe iz Mjanmara sve su manje, što dovodi do astronomskog rasta cena. Neki posebno skupi primerci nakita već su izašli van okvira mogućnosti kineskih kupaca i počeli su da privlače pažnju zapadnih milionera. “Kina se poslednjih decenija znatno otvorila, što je dovelo jedan novi talas kolekcionara. Tržište žadom na aukcijama znatno je poraslo u poslednjih desetak godina“, objašnjava za CNN Čin Jeov Ćuek iz aukcijske kuće Sotbi.

Osim višemilionskih narukvica, nakit od žada prave boje i kvaliteta privlači ozbiljne ulagače i kolekcionare. Na primer, najskuplji nakit od žada je ogrlica s dijamantskom kopčom slavnog dizajnera Kartijera koja je u aprilu 2014. godine prodata za čak 27 miliona dolara.

“Mogu dostići lude cene”, izjavio je Čang Šiu-Fung, stručnjak za nakit u azijskoj filijali Kristija. Spomenuo je i staru kinesku poslovicu koja kaže da zlato ima cenu, ali žad je neprocenjiv.

Međutim, nije čak ni svaki kamen žada isti. Od kritične je važnosti moć razlikovanja različitog kvaliteta i vrste žada. Žadit, najčišći i idealan oblik žada, dolazi u mnogo boja. Zeleni, ljubičasti, crni ili beli žad najčistiji i najčvršći su oblici žada, a zbog toga najčešće završavaju u komadima nakita.

Mekši kamen nefrit takođe je klasifikovan kao žad, ali se najčešće koristi za izradu figurica ili nekih drugih predmeta. Najnižeg kvaliteta je industrijski proizveden žad kojem je moguće dodati polimere ili boju kako bi izgledao što sličnije skupocenom originalu.

“Što se tiče tržišta nakitom, kakav god kamen bio, prirodno kamenje je poželjnijezato što dolazi s prirodnom lepotom. Šta god ljudi urade da veštački promene boju značajno ruši cenu žada“, kaže Čang.

Sve bogatiji kineski preduzetnici traže sve skuplje komade nakita, što podiže cenu žada. Mjanmar, najveći svetski proizvođač najkvalitetnijeg žada, ima sve manje prirodnog žada za izvoz i smanjenje ponude dodatno podiže cenu. Aukcijske kuće širom Azije trljaju ruke zato što prodaju sve skuplji nakit za sve veće iznose.

“2013. i 2014. godina postizale su rekorde po vrednosti prodatog nakita, ali kineski kolekcionari postaju sve izbirljiviji i traže samo zaista posebne primerke”, dodaje Čin.

Komentari

Povezani članci