Misterija najudaljenijeg ostrva na svijetu

Jedno od najudaljenijih ostrva na svetu, gotovo 2.000 kilometara od najbližeg kopna, okovano je ledom cele godine. Buve nema pristanište, nema stabla ni životinja i zato je decenijama moglo da skriva jednu veliku tajnu.

Ostrvo ima zanimljivu istoriju. Iako se nalazi gotovo na krajnjem jugu planete, pripada Norveškoj, ali je Južnoafrička Republika, koja mu je najbliža, želela da na njemu podigne meteorološku stanicu.

Posada zadužena za ovu misiju suočila se sa negostoljubivim vremenskim uslovima i nakon više pokušaja, 1955. odustala od postavljanja instrumenata, između ostalog i zbog nedostatka prostora.

Tri godine kasnije američki ledolomac je obišao ostrvo, a njegova posada otkrila je da je u međuvremenu došlo do vulkanske erupcije i da je ostrvo poraslo za nekoliko stotina metara.

Tek 1964. godine su Južnoafrikanci odlučili da ponovo okušaju sreću i prilikom nove posete, u maloj laguni, otkrili su jedan čamac za spasavanje.

“Pitali smo se kakva drama stoji iza ovog tajanstvenog otkrića”, napisao je svojevremeno član južnoafričke misije Alan Kraford.

Da stvar bude još gora, na čamcu nije bilo nikakvih oznaka države porekla, niti proizvođača. Stotinjak metara dalje na obali su bili bačva i vesla.

“Bili smo uvereni da su ih za sobom ostavili preživeli s nekog brodoloma, ali u kratkoj potrazi nismo pronašli nikoga”, piše Kraford.

On je bio uveren da je čamac pripadao nekom većem brodu, možda čak i kitolovcu. Međutim, standardne rute prolazile su hiljade kilometara dalje od ostrva, pa nikom nije bilo jasno kako je čamac završio tako daleko.

Osim toga, na njemu nije bilo ni tragova jarbola i jedara ili motora, a pronađena vesla nisu bila dovoljna za prelaženje ni nekoliko stotina metara do usidrenog Krafordovog broda, a kamoli za hiljade kilometara do najbližih trgovačkih ruta ili najbliže obale.

Do ostrva Buve dolaze samo oni koji dobro znaju gde idu. Možda i najjezivije u svemu tome je pitanje šta se dogodilo s posadom čamca.

Duboko u sovjetskim arhivima bilo je zakopano rešenje ove misterije.

Naime, 1958. godine su sovjetske vlasti poslale flotu kitolovaca i među njima je bio istraživački brod Slava-9. Krajem novembra 1958. godine nekoliko mornara je pristalo uz ostrvo, ali naglo pogoršanje vremena sprečilo je njihov odlazak.

Tri dana su ostali na ostrvu bez ikakvih zaliha dok ih nije spasio helikopter jednog od kitolovaca iz flote.

Komentari

Povezani članci