Kore mandarine mogu da posluže ukoliko imate problem sa kašljem.

S prvim jesenjim danima stigle su i prve mandarine, a osim jestivog dela, mnogi obožavaju i koru. Ona se može iskoristiti na mnogo načina, a ono što je najvažnije – može biti pravi lek! Samo jedna mandarina može nam osigurati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji čuva naš DNK od oštećenja i jača imunološki sistem. Snižava i loš holesterol koji povećava rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti jetre i srčanih obolenja.

Mandarine mogu i smanjiti rizik od raka jetre, tvrde istraživači sa Univerziteta Kjoto. Otkrili su da osobe koje pate od hroničnog virusnog hepatitisa mogu sniziti rizik od razvoja raka jetre ako piju sveži sok od mandarine. Mandarine su odličan izvor dijetalnih vlakana, sadrže čak tri grama vlakana na 100 grama i pružaju duži osećaj sitosti. Na taj način ćete manje posezati za nezdravim namirnicama i unositi u organizam manje neželjenih kalorija.

Kore mandarine poslužiće kao odličan izbor za ublažavanje kašlja i bolova u grlu. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u teglu. Mlevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji nedelju dana na tamnom mestu. Ovako pripremljenu, koru mandarine konzumirajte svaki dan do nestanka simptoma, jednu kašičicu posle jela.

Komentari

Povezani članci