Koji su prirodni lijekovi za štitnu žlijezdu?

Šta stručnjaci preporučuju za saniranje problema sa najvećom endokrinom žlezdom? Hormoni koje štitna žlezda proizvodi kontrolišu metabolizam tela, pišu “Večernje novosti”.

Kada tiroida ne proizvodi dovoljno svog prirodnog hormona, nastaje hipotiroidizam, a to je najčešće posledica disfunkcije ove žlezde same po sebi. Ukoliko se osoba reši da je ukloni, telo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen deo, biće u mogućnosti da ih još neko vreme proizvodi u dovoljnoj količini, ali s vremenom sagoreva u trošenju.

O tome u svojoj knjizi “Snaga iznutra” piše dr Rita Luiz, lekar naturopata, a prenosi sajt Poliklinike “Intertim”.

Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i usled drugih razloga. Hormoni koje štitna žlezda proizvodi kontrolišu metabolizam tela, pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u telu. Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulenjujući ih.

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, uzrokuje da se telo uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa se stoga često meša sa postporođajnom depresijom. Lekovi kao što je litijum takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako retko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlezda u mozgu takođe mogu voditi ovome, kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Šta preduzeti?

* Smanjite unos soje. Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.

* Alkalizirajte telo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.

* Uravnotežite nivo estrogena u organizmu.

* Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

* Vitamin B3 (nijacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.

* Gentijan je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.

* Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

* Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.

* Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.

* Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Komentari

Povezani članci