Jedite banane, dok još možete.

Mnogima omiljeno voće kroz pet do deset godina moglo bi u potpunosti da nestane. Ako ne budemo pažljivi, sa bananama bi moglo da se dogodi isto što i sa pticom dodo, endemskom pticom koja je nekada živela na Mauricijusu, piše ”IFLScience”.

Naime, najnovije procene predviđaju kako bi globalna industrija banana kroz pet do deset godina mogla potpuno da propadne zbog gljivične bolesti. Genetičari trenutno marljivo rade na tom problemu kako bi banane ipak mogle da probaju i sledeće generacije.

Pošast banana dolazi od tri vrste gljivica sigatoka koje uništavaju listove banane i brzo se šire celom plantažom. Gljivice brzo napreduju pa će, ukoliko se situacija ne promijeni, u pet do deset godina globalna industrija banana propasti.

Sorta koju najčešće nalazimo u radnjama je ”Cavendish” banana. Za razliku od drugih biljaka, one se razmnožavaju reznicama, a ne semenjem. Upravo to znači da su sve ”Cavendish” banane zapravo klonovi sa identičnim genotipom, zbog čega dele i identičnu osetljivost na određene bolesti.

To im omogućuje da se šire poput šumskog požara.

NAUČNICI USPELI DA ODLOŽE PROPAST BANANA

Pozitivna stvar je što su naučnici sa kalifornijskog univerziteta nakon proučavanja genetike gljivica potencijalno uspeli da odlože propast popularnog voća.

– Pokazali smo da su dve od tri najozbiljnije gljivične bolesti postale virulentnije nakon što smo pojačali njihovu sposobnost manipulisanja metabolizmom banane kako bi bolje iskorišćavale njene hranjive materije – rekao je vodeći naučnik Janis Stergiopulos, biljni patolog i dodao kako ova paralelna promena u metabolizmu patogena i biljke domaćina dosad nije bila primećena, a mogla bi da predstavlja “molekularni otisak prsta procesa adaptacije”.

Otkriveno je i kako bolesti prvo isključe imunosastav biljke, a zatim promene metabolizam gljivica kako bi bio u skladu sa domaćinovim. Zatim stvaraju enzime kako bi mogli da probiju ćelijski zid i da se hrane ugljenim hidratima biljke.

Potrebna su dodatna istraživanja, ali sve veće znanje o specifičnostima gljivičnih bolesti moglo bi da odloži nestanak banana.

Komentari

Povezani članci