Inhalacija vagine u spa centru

Imam sjajnu vaginu. Stvarno imam. Nikada nisam imala problema sa infekcijama, rezultati Papanikolau testa su mi uvek bili normalni, nikada nisam imala menstrualne grčeve. Imam vaginu koja zaslužuje da joj se ugađa. I kada sam čula za „parenje vagine”, pomislila sam: vagino, zaslužila si da provedeš dan u spa centru.

Parenje vagine, koje oni kojima je „vagina” preoštra reč ponekad nazivaju „V parenje”, neverovatno je slično kuvanju čaja. Staviš gomilicu posebnog bilja u vruću vodu – i ovde se sličnost završava – nadneseš se nad posudu, puštajući da ti para „dubinski očisti” vaginu i uterus. To sprečava širenje bilo kakvih procesa, i navodno uspostavlja hormonsku ravnotežu, ublažava menstrualne bolove i probleme sa varenjem.

Kod mene u blizini postoji jedan spa centar koji nudi V parenje, ali 30 minuta naplaćuju 50 dolara, što mi deluje kao mnogo para za sedenje iznad posude sa vrućom vodom. I tako sam, umesto da odem tamo, na netu potražila „V parenje u kućnoj režiji” i našla ova uputstva u JinOva centru u Njujorku:

– Sipajte osam šolja vode (bilo bi poželjno da je voda filterisana) u lonac srednje veličine.
– Stavite šaku svežeg bilja (oko jednu četvrtinu šolje) u vodu.
– Neka voda ključa (u poklopljenoj posudi) oko pet minuta.
– Isključte ringlu i ostavite da stoji poklopljeno još pet minuta.
– Sipajte četiri šolje vode (pola lonca) u činiju koju ste stavili u WC šolju.
– Proverite rukom da li je voda suviše vrela.
– Skinite donji veš i sednite iznad vode koja se puši.
– Ogrnite veliko ćebe ili čaršav oko struka i pustite da padnu sve do poda, da para ne bi izlazila napolje.
– Održavajte toplotu tako što ćete staviti nešto na noge (čarape, papuče) i oko vrata. Ne želite da se izložite bilo kakvoj hladnoći dok pokušavate da se zagrejete.
Trebalo bi da osećate prijatnu, cikličnu toplinu 10 do 12 minuta.

Kada para ispari, bacite vodu u toalet šolju. Pređite u četvrtu fazu, stavite drugu dozu biljne vode. Ako se previše ohladila, možda treba da je podgrejete, ali ponovo proverite pre nego što sednete iznad pare.

Ako radite V parenje u spa centru, oni vas postave na stolicu sa malom rupom u sredini, koja dopušta pari da se diže u vaše međunožje. Pošto nemam stolicu sa rupom u sredini, bilo mi je drago kada je JinOva centar preporučio sedenje na WC šolji. Ovo će biti tako lako!

Vaginalno čišćenje parom potiče iz drevne korejske tradicije pod imenom „čai jok”, po kojoj se za čišćenje vagine koriste pelin. Za njega kažu da je dobar za detoksikaciju, zdravlje reproduktivnih organa, i da popravlja hormonsku ravnotežu. Nikada nisam čula za pelin, zvučalo mi je kao da je u pitanju sastojak za neki paganski obred. Kada sam ga zatražila od prodavca u bio-šopu, pogledao me je kao da sam mu tražila krek. Na kraju sam ga naručila preko „Amazona”, i kada je stigao, iznenadio me je miris, koji je podsećao na miris piljevine, kao da je u pitanju iseckana kora drveta, pomešana sa prašinom. Uznemirila me je i poruka upozorenja koja je bila odštampana na pakovanju:

„Pelin se često pali kao tamjan tokom rituala i vradžbina koji spovećaju ili razvijaju vidovitost. Takođe ga vezuju i za mušku energiju, Mars i vatru.”

 

Slušaj, ja samo želim da naparim vaginu, ali ako posle toga postanem i vidovita, šta je, tu je.

Pre nego što sam stavila vodu da proključa, želela sam da se posavetujem sa ginekologom, da bih bila sigurna da to radim kako treba, pa sam pozvala dr Alisu Dvek, ginekološkinju iz Njujorka, autorku knjige „V za vaginu”. Pomalo je ustuknula kada sam joj rekla šta želim da uradim, ali na kraju mi je dala svoj blagoslov.

„Para će da prokrvi genitalije, a to generalno pomaže u lečenju i opuštanju mišića”, rekla je. Pomaže i u oslobađanju od stresa – mislim, provedeš pola sata sedeći iznad lonca sa vrćom vodom – zbog čega se možda V parenju pridaju zasluge za uvećanje plodnosti i smanjenju menstrualnih grčeva.

Dvek me je upozorila da pratim temperaturu pare, „jer bi moglo da dođe do gadnih opekotina u tom delu, a to bi bilo grozno”, i da izbegavam eterična ulja, čija bi koncentracija bila prevelika za tako osetljiv deo tela.

Imajući njen savet na umu, stavila sam lonac na ringlu i ubacila šaku bilja. Neke žene kažu da posle nekoliko minuta V parenja počnu da osećaju ukus biljaka u ustima. Iskreno sam se nadala da to meni neće da se dogodi, jer je miris biljaka bio odvratan, podsećao je na treset. Ni prizor nije bio preterano lep:

Veštičji napitak

Kada je voda proključala i kada su se biljke dobro natopile, sipala sam svoj „čaj” u veliko činiju za mućenje i stavila je u WC šolju. Tečnost je bila tamna, baš tamna, i kada sam je videla u šolji, sa flekama bilja koje pluta na površini, osetila sam istu paniku kao kada uzmem previše vitamina B i kada mi mokraća postane neonski žuta. Znaš da nemaš razloga za brigu, ali kada vidiš te boje u svojoj WC šolji, uznemiriš se.

Sela sam na dasku, i osećaj je u početku bio fin, kao kada uđeš u saunu. Ali posle nekoliko sekundi, shvatila sam da je para vrela i da me prži. Ubacila sam par kockica leda da malo razblažim paru, i ponovo sela. Sledila sam uputstva i na nogama sam imala debele čarape, a preko kolena sam stavila ćebe, da bih izolovala toplotu. Nekoliko trenutaka, toplota je bila neprijatna, ali sam se prilično brzo prepustila, kao da ulazim u toplu kupku. Uzela sam „ajped” i neko vreme besciljno lutala internetom, pokušavajući da ignorišem činjenicu da se moja vagina znoji.

Sedela sam tako 25 minuta, i najiskrenije, bilo je veoma opuštajuće. Žena mora tu i tamo da provede malo kvalitetnog vremena sa svojom vaginom, i ovo je bio potpuno podesan način za to.

 

Kada sam na kraju ustala, bacila sam pogled na činiju da bih videla da li sam „ispustila” nešto u vodu. Bilo je teško reći, jer su biljke i topla voda izgledali jednako odvratno kao i pre. Ali ja sam se osećala odlično: čisto, opušteno i lako. Jesam li bila opuštenija nego posle tople kupke, recimo? Teško je reći. Jesam li postala vidovita? Nije mi tako izgledalo (doduše, i dalje čekam to da osetim). Jesam li se osetila pročišćenom od čega god da se razvijalo u mojim reproduktivnim organima? Ni oko toga nisam sigurna. Para mi je svakako prijala, ali što se tiče obnavljanja zdravlja moje vagine, ovo je možda samo prodavanje magle.

Komentari

Povezani članci