Gdje odlazi salo pri gubljenju kilograma?

Izgubiti kilograme veliki je izazov, a samo kontinuiranim radom dolazimo do željenog rezultata. Svi se pitamo – kuda odlazi salo kada gubimo kilograme?

Dok neki smatraju da se masne naslage otapaju i pretvaraju u energiju, toplotu ili mišiće, naučnici su pronašli drugačiji odgovor.

Australijski naučnik Endru Braun u britanskom časopisu “Britanski medicinski žurnal” objavio je svoju računicu tačnih vrednosti toga koliko se masti pretvara u određene spojeve. – Tačan je odgovor da se većina mase izdahne kao ugljen-dioksid i odlazi u vetar – rekao je Ruben Merman, fizičar koji je sarađivao s Braunom na istraživanju.

Da biste potrošili 10 kg masnih naslaga, treba da udahnete 29 kg kiseonika, nakon čega nastaje 28 kg ugljen-dioksida i 11 kg vode. Prosečan muškarac bi trebalo da udahne i izdahne oko 33.000 puta, a prosečna žena više od 50.000 puta da bi uneli potrebnu količinu kiseonika. Zato prethodna mast telo napušta kroz izdisaje u kojima se ispušta ugljen-dioksid. Tvrde da od 10 kg masti, 8,4 kg napušta telo u obliku ugljen-dioksida. Ostalih 1,6 kg pretvara se u vodu, koja odlazi iz tela kroz telesne tečnosti – urin, znoj, suze, dah, fekalije i druge vidove.

Ipak, to ne znači da uz redovnu vežbu i dijetu treba i brže da dišete. Kao najbolji način za gubitak težine spominje se onaj već poznati – manji unos kalorija i povećanje telesne aktivnosti.

Komentari

Povezani članci