Da li će se Ekstazi uskoro moći kupovati u apotekama?

Ekstazi bi, za manje od četiri godine mogao da postane dostupan u apotekama uz recept, ukoliko se potvrdi njegova korist u lečenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je treću fazu kliničkog testiranja aktivnog sastojka Ekstazija, n-metil-3,4-metilendioksiamfetamina (MDMA). Radi se o poslednjoj fazi kliničkog testiranja prema vrlo strogim kriterijumima FDA, nakon koje bi supstanca mogla da bude uvrštena na listu lekova.

Neprofitna Multidisciplinarna organizacja za istraživanje psihodelika (MAPS) organizovala je već dve faze kliničkog testiranja u kojem se MDMA koristila zajedno s psihoterapijom kako bi olakšala simptome posttraumatskog stresnog poremećaja.

U prvom testiranju, koje je pokazalo potencijal supstance za lečenje, učestvovalo je 20 pacijenata, a čak 83 odsto je prestalo da pokazuje znakove PTSP-a dva meseca nakon prestanka terapije.

Kada su iste ljude ponovno pregledali četiri godine kasnije, većina je i dalje bila bez simptoma. Važno je napomenuti da su MDMA-u uzimali u kontrolisanim uslovima, uz prisutnost psihijatra, i da je nisu uzimali nakon prestanka terapije.

U drugoj fazi testiranja sprovedeno je osam odvojenih istraživanja, u kojima je učestvovalo 136 osoba. Radilo se o ljudima koji su bolovali od PTSP-a iz različitih razloga – žrtve seksualnih napada, vatrogasci, vojni veterani i policajci – od kojih niko nije reagovao na klasične metode lečenja.

Preliminarni podaci su bili dovoljno obećavajući da je FDA odobrila pokretanje treće faze, u kojoj bi trebal da učestvuje stotine ljudi. Trebalo bi da počne 2017. godine, i da traje između četiri i pet godina.

Nakon zaključenja poslednje faze testiranja, FDA bi mogao već 2021. da odobri korišćenje MDMA kao leka za PTSP.

Komentari

Povezani članci