10 stvari o mačkama koje niste znali.

Mačke se baš ne “otvaraju kao knjige”. One su tajanstvene životinje a ove činjenice možda ni vi niste znali. Mislite da poznajete svog ljubimca? Provjerite!

1. Mačke za tren oka pređu iz dubokog sna u potpuno budno stanje. Naime, tokom 70 posto sna, mačja čula beleže zvuke i mirise, pa se začas probude na zvuk plena, ili zvuk otvaranja konzerve…

2. Mačke “vole” očima! Kada mačka polako zatvara i otvara oči, to je znak duboke ljubavi. Ako trepnete, i ona vam odgovori, znači da vas maca smatra prijateljem.

3. Mačke su jedine životinje koje nisu spomenute u Bibliji. Neki smatraju da je to zbog toga što su stari Egipćani obožavali mačke, dok drugi smatraju da se spominju, ali kao lavovi.

4. One ne osećaju slatko. Istraživanja su pokazala da domaće mačke, iako su mesožderi, njihovi receptori ukusa ne osećaju slatke molekule. To ih čini drugačijim od ostalih sisara.

5. Mačje predenje ima moć lečenja – kako njih samih tako i drugih.

6. Mačke mogu da proizvesti vise od 100 različitih vokalizacija, dok psi mogu mogu izvesti samo 10.

7. Nikada ne treba davati mački mlečne proizvode. Iako izgleda da ga vole, odrasle mačke zapravo ne mogu variti mleko.

8. Mačke mogu preživeti spoljašnju temperature i do 56 stepeni, kao i temperature ispod nule. Međutim, mačke mogu patiti od toplotnog udara i hipotermije, baš kao i ljudi.

9. I mačke se znoje… Ali preko šapa. Uplašena životinja, ili maca kojoj je vruće ostaviće tragove mokrih šapica po podu.

10. Svaka mačka ima jedinstveni otisak – nosa! Borice na njihovom nosu čine svaku mačju njuškicu jedinstvenom…

Komentari

Povezani članci